Vastaatko yhteydenottopyyntöihin?

Tämä kirjoitus kuuluu varmaan osastoon Sohaisenpa mehiläispesää…?

Olen aiemmin kirjoittanut blogissani verkostoitumisen tärkeydestä.  Jatkan aihetta ja painopiste on nyt työelämän verkostoissa, ei Facebookin tai Twitterin kaltaisten medioiden yksityishenkilönäkökulmassa. Kokemukseni konsultointiyrittäjänä toimimisesta vahvistaa aiemmin esittämääni väitettä: verkostot ovat kullanarvoisia!  Liiketoimintaverkostoja ja luotettavia kumppanuuksia luodaan säännöllisellä yhteydenpidolla. Menestyvien yritysten tarinoissa toistuu sisäinen ja ulkoinen kumppanuus.

Verkostoituminen ei ole ON-OFF –toiminto.

Tiedätkö, milloin tarvitset verkostoa tai verkosto tarvitsee sinua?

Vastaatko soittopyyntöihin tai sähköposteihin?

Saamme varmaan kaikki yhteydenottopyyntöjä puhelimeen jätettyjen soittopyyntöjen tai sähköpostiviestien muodossa, sekä yritys- että yksityishenkilöinä. Osa yhteydenotoista liittyy tuotteiden tai palveluiden tarjoamiseen.  Jos et ole kiinnostunut lehtitilauksista tai vakuutuspalveluista, lienee ymmärrettävää, ettet soita takaisin kertoaksesi sen.  Me kaikki pyrimme reagoimaan nopeasti tärkeiden aktiivisten asiakkaiden, esimiesten tai alaisten yhteydenottoihin. Entä jos soittaja on entinen työkaverisi, asiakkaasi, yhteistyökumppanisi tai kokonaan tuntematon mahdollinen uusi liikekumppani?  Käykö usein niin, että pyyntöön vastaaminen putoaa pinon pohjalle tai unohtuu?

Älä elä siilossa!

Arjen kiireet ovat yleisin selitys sille, jos vastasit edelliseen kysymykseen myöntävästi.  Nyt elän tätä päivää, tämän päivän kiireitä… ja suljen silmäni ja korvani siltä, mitä siiloni ulkopuolella tapahtuu! Verkostoon kuuluminen on kaksisuuntaista. Olethan myös verkostollesi käytettävissä? Kerro, että olet mukana, vaikka et aina jossain konkreettisessa tekemisessä. En itse ymmärrä selityksiä ajanpuutteesta!  (Sain aktiivisimman työurani aikana 1000 sähköpostia viikossa). Tekstiviestin tai lyhyen sähköpostin lähettäminen vie näppäräsormiselta 10-30 s.  Voit aina kertoa, että olet juuri nyt kiireinen, mutta soitat viikon tai kahden sisällä.  Ja sitten teet niin!

Pidä itsesi aktiivisena verkostoissasi!

Haluatko tietää, mitä mielenkiintoisia vaihtoehtoja työ- tai yksityiselämääsi on tarjolla verkostoissasi? Jos et ole aktiivinen omassa verkon solmussasi, et saa tietää, tai saat liian myöhään. Et kai halua olla pimeä verkon solmu?  Ottaako kukaan sellaiseen toistamiseen yhteyttä?  Kiipeä siilostasi katsomaan ympärillesi.  Vastaa yhteydenottopyyntöihin.

Vastaanottaja saattaa yllättäen avustaa sinua tämän päivän tai tulevaisuuden urapolullasi.

Kommentit

 1. Joo tässä ollaan tärkeiden asioiden äärellä. Nykyään puhutaan arvoverkoista ja ekosysteemeistä. Pohjimmiltaan ne ovat suhdeverkkoja. Esim. arvoverkon tärkeät solmukohdat, noodit, ovat ihmisiä ja arvo syntyy aina yhteydessä muihin ihmisiin. Vaikka yksinkin tuottaisit jotakin, sen arvo syntyy vain yhteydessä toisiin.
  Suhteet ovat elämämme arvokkain substanssi. Antamalla muille (esim. tietoa ja rakkautta) saamme itse moninkertaisesti takaisin. Rakkaus ja tieto ovat kakuja, jotka voimme antaa pois menettämättä mitään. Päinvastoin, saamme takaisin moninkertaisesti.
  Mielenkiintoista on myös se, että Jumala on kolmiyhteinen suhdeverkko ja samalla rakkaus.

  • Helena Pesonen sanoo

   Hei!
   Kiitos palautteestasi!
   Pidän kovasti esille nostamastasi käsitteestä arvoverkko ja siitä havainnosta, että arvo syntyy yhteydestä muihin ihmisiin! Juuri näin! Tällaisia verkkoja lisää!

 2. Hei olen täsmälleen samojen harmitusten ja havaintojen äärellä. Ihmettelin tovin kunnes tajusin että eteenpäin uusiin kontakteihin. Jos joku yrityksen avainhenkilöistä ei vaivaudu palaamaan selkeään asiaan, tai sitten johtaa itseään niin huonosti että asiat tuppaavat hukkumaan, se voi olla signaali myös miten asioita yleensä hoidetaan. Valintoja pitää alkaa tekemään myös palveluiden tarjoajan päässä.

  • Helena Pesonen sanoo

   Hei Juha!

   Kiitos palautteesta! Yrittäjänä voin kommentoida, että täysin samaa mieltä.
   Joskus hämmästyttää se, että suomalaiset pitävät itseään hyvinä verkostoitujina, mutta se on harhaa. Jos verkkoa ei ole, sitä ei ole silloinkaan kun kipeimmin tarvitsee…vrt. yksityis- tai työelämä.