Miten yritys karkottaa kyvykkäät työntekijät = Talentit?

Osaavat, hyvinvoivat  ja innovoivat työntekijät ovat yritysten ja koko kansakunnan tärkein voimavara. Näin on, mikäli uskomme työnantajien ja poliitikkojen hokemaa ”mantraa”! Tämä  on ollut yksi pääpuheenaihe keskusteltaessa Suomen tulevaisuudesta vähentyvien työpaikkojen ja Nokia-klusterin sulamisen jälkeen. Liz Ryan käsittelee terävästi aihetta Forbes-artikkelissaan:

10 Ways Companies Drive Away Talent

Suosittelen artikkelin lukemista kokonaan.  Poimin siitä muutamia ajatuksia höystäen omin kommentein.

1)  Työnhakuportaalit

Liz vertaa niiden tunnelmaa portilla seisoviin haukkuviin vahtikoiriin.  Hakija ei löydä persoonallista tapaa esittää osaamistaan. Portaali pakottaa  vastaamaan usein pitkällä vakioformaatilla. Hakija ei ymmärrä jonkun kysymyksen merkitystä tai täyttämiseen menee tunti.  Ja Talentit karkasivat jo miellyttävämpään työnhakuun!

2)  Zombie-työpaikkailmoitukset

Ilmoitukset keskittyvät hakijaa koskeviin VAATIMUKSIIN, kun niiden pitäisi kuvata paikka houkuttelevaksi Talentille. Ilmoitukseen pitäisi sisällyttää ”ihmisen ääni”, tarina yrityksestä, yhteisöllisyydestä, haasteista, onnistumisista, palkitsevuudesta.  Siis kaikesta siitä, mikä sytyttää Talentin…

 3)  Kommunikointi valintaprosessin aikana

Kuinka moni työnhakija on vastaanottanut kylmiä automaattivastauksia portaalista: Kiitos hakemuksestanne, palaamme asiaan valintaprosessin edetessä.  Ja sitten mitään ei kuulu. Jos kyseessä on Talentti, joka saa töitä muualtakin, hän olettaa oman hakemuksensa erottuvan joukosta ja saavan joka tapauksessa persoonallisempaa yhteydenottoa.

4)  Kulttuuripettymykset

Jos Talentti kuitenkin päätyy yritykseen, vaanivat monet muut miinat hänen urapolullaan.  Sellaisia ovat esim. aktiivisen  palautemekanismin puute: yrityksen johto ei halua kuulla negatiivista kritiikkiä suunnitelmistaan. Toinen esimerkki ovat jäykät huonot prosessit, joihin ulkoa tullut haluaisi tuoda uusia ideoita.  Jos Talentti torjutaan, hän turhautuu eikä näe mahdollisuuksia vaikuttaa yrityksen menestykseen.

5)  Kitsas palkkapolitiikka

Jos toimit työyhteisössäsi   inspiroiden ja uusia ideoita kehitellen, sitoudut tavoitteisiin ja yrityksesi menestykseen, autat muita , kuljet aina ”extra milen”  ja asetat yrityksen itsesi edelle, olet ANSAINNUT kunnon palkan, paremman kuin ”keskiverrot”.  Näin se on ja näin se toimii menestyneissä yrityksissä.

6) Salakähmäinen ja mariseva johtamisympäristö

Kaikki johtajat eivät ole inspiroivia ja valmentavia!  Talentit eivät halua kuulla jatkuvaa marinaa, katsoa pikkumaista vallan pönkittämistä ja  puskista ampumista.  Aika kummallista!  Voiko johto oikeasti  kokea asemansa uhatuksi Talenttien suunnalta.  Off they go!

7) Perässähiihtäjiä suositaan  ja rehellisiä toisinajattelijoita rankaistaan

Talenteille kulttuuri, jossa suositaan perässähiihtäjiä, on väärin mahdollinen paikka.  Elämä on liian lyhyt ja maailma liian suuri jäädä odottamaan parempia aikoja.  Hoh hoijaa!  Viimeinenkin Talentti sulki oven.

Sinun havaintosi?

Toivottavasti yhdessäkään yrityksessä ei ole kaikkia em. ilmiöitä! Tunnistatko  niitä  omassa työympäristössäsi?

Miten päästä niistä eroon?